Kamuda veya özel sektörde istihdam edilen sağlık çalışanları bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, hastalıklarının tedavi edilmesi ve rehabilitasyon süreçlerinde görev yapmaktadır. Sağlık çalışanları, görevlerinin gerekliliklerini yerine getirirken pek çok fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve psikolojik risk faktörü ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Uzan çalışma saatleri, radyasyon, elektrikli ve kanserojen alanların etkileri ile gürültü, sağlık çalışanlarının sağlığının tehdit eden fiziksel etkenler olmasının yanı sıra uyku bozukluğundan kanser oluşumuna kadar pek çok hastalığın kaynağı olarak görülmektedir.
Sağlık çalışanları, hastaların tedavisi sırasında kullanılan anestezik maddeler, stotoksik maddeler ile sterilizasyonda kullanılan pek çok kimyasal maddenin zararlı etkilerine doğrudan mağruz kalmaktadır.
Ayrıca hasta ve hasta yakınları tarafından uygulanan fiziki ve sözlü saldırı, tehdit, rehin alma, hayata kastetme gibi şiddet eylemleri ile meslek hastalığı olarak nitelendirilen boyun-bel fıtığı, kalp damar hastalıkları, yöneticiler tarafından uygulanan mobbing sağlık çalışanlarının motivasyonu düşürmekte, çalışanlarının motivasyonu düşürmekte, çalışanları kronik yorgunluğa ve tükenmişliğe itmektedir.
Bun Kanun Teklifinde; görevlerini ifa ederken çeşitli risk ve tehlikelere maruz kalan sağlık çalışanlarının hizmet sürelerine, görev yaptıkları her yıl için 90 gün fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) eklenmesi öngörülmektedir.” Gerekçelerini sunmak suretiyle TBMM’ye sunulan Kanun Teklifi görüşülmesi amacıyla 12 Nisan 2016 günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder