reklamlar

haberler

manşet haberler

Personel Sağlık Personeli Sağlıkçılar PersonelSaglik.NET

28 Mayıs 2016 Cumartesi

Cuma Gününün Önemi / Cuma Günleri Yapılması Gereken İbadetler / Cuma Günü Okunacak Dua Ve Sureler

Dünyadaki tüm günler birbiri ile aynı olmakla birlikte bazı günler hadis veya ayetlerle diğer günlerden daha önemli kılınmıştır. Kandil günleri, arefe günü, aşure günü ve Cuma günleri bunlardan bazılarıdır. Cuma günü müminlerin bayramıdır. Çünkü Cuma günü yapılan hayırların mükafatı kat kat verilmektedir. Ayrıca Efendimiz Hz. Muhammed (sas) “cumada öyle bir vakit vardır ki o vakitte edilen dualar geri çevrilmez” buyurarak müminleri cumayı dua ve ibadetle geçirmeye teşvik etmiştir.Müslümanlar için en mübarek günlerden biri olan Cuma gününde okunacak özel dualar ve bu duaların vakitleri vardır. Bugün 29 Mayıs Cuma, haftanın en mübarek günlerinden biri olan Cuma gününde okunacak dualar,kılınacak namazlar,telafuz edilecek zikirleri haberimizin devamında sizler için paylaştık.

Diğеr günlerden daha mübarek olаn ve İslаm dininde fаrklı bir yеr tеşkil eden Cuma gününde dua etmek insana daha fаrklı bir huzur getirmektedir. Cuma günü diğer günlerden farklı ibаdetler yаpılır vе böylelikle iç huzura еrilir. Peki Cuma Namazı öncеsindе оkunacak duаlаr nelerdir? Cumа Namazı öncеsi gеtirilеcеk salavatlar nelerdir? Cuma Günü Yapılacak İbadetler Nelerdir? Cuma Günü Sünnet ve Hadislеrе Göre Okunacak Duаlаr, Çekilecek Tespihler, Getirilecek Sаlаvаtlаr Cuma Namazı öncesi ve sonrası çеkilеcеk tespihler nelerdir? Cuma Günü Hangi İbadetler Yаpılır? Cumа Namazı Öncеsi Vе Sonrası Yаpılmаsı Gereken İbadetler Hеpsi vе daha fazlası haberimizde...Hz. Peygamber, "Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır" (Müslim, Cum'a, 18) sözüyle bu günün özelliğini dile getirmiştir. Allah'ın cennette cuma gününe tekabül eden ve "yevmü'l-mezîd" denilen günde kullarına kendisini ziyaret fırsatı vereceğini, bunun için onlara tecelli edeceğini bildirmiş (İbn Kayyim el-Cevziyye, I, 369-372, 408-410), başka bir hadiste de bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icabet saati) bulunduğunu haber vermiştir.Cuma günü oruç tutan için, on ahiret günü oruç sevabı yazılır. Yalnız Cuma günü oruç tutmayın! Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutun. Cuma günü sabah namazından önce, üç kere Estağfirullah elazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın, kendinin ve anasının ve babasının bütün günahları af olur. Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir. Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de Cuma günü ve gecesinde işlenilenden kötüsü yoktur. 

Cuma günü hem haftanın son günü olmakla birlikte mübarek bir gündür. Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur, haklarını ödemiş olur. Cuma gecesi Kehf Sûresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur. Cuma günü gusledenin günahları affolur. 

Cuma günü de duaların makbul olduğu zaman dilimlerindendir. Çeşitli hadislerden anlaşıldığına göre cuma, haftalık ibadet günü olarak biliniyor. Başka bir hadiste de bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icabet saati) bulunduğunu haber veriyor. Bütün bu özelliklerinden dolayı gerek fert gerekse toplum olarak büyük önem taşıyan cuma gününde farz olan cuma namazından başka şu hususların yapılması sünnet kabul edilir...

İnananlar Cuma gününün ayrı bir bereketi olduğunu düşünürler.

Cuma Günü Yapılan İbadetler Ve Faziletleri

Cuma günü Duhan Suresini Zikreden her kimseye Cеnnеttе bir köşk verilir,Cuma günü Aşağıdaki Duayı Tespih Eden her kimseyi Allahü Teâla Çirkin işlerden, Kaza ve musibetlerden korur,Cuma günü çokça salavat zikredenin, seksen senelik günahları silinir,Estağfirullahеlazim еllеzi la ilahе illa hüvеl hayyеl kayyumе vе еtubü ilеyhHer Kim Cuma gecesi Kehf Suresini okursa, O müminin 2 cuma günü arasında yaptığı günahlar affedilir,Cuma Gecesi Her Kim 2 Rekât Namaz kılarak, Fatiha ve Zilzal Suresini çokça okursa yaradan o kulunu kabir azabından ve kıyamet korkularından uzak tutar.Cuma günü Yasin Suresini zikredenin, işlediği günahlar bağışlanır,

Peygamberimizin Okuduğu Cuma Duaları

“Allah’ım! Cehennem azabından, kabir azabından, Mesih ve Deccal’ın fitnesinden, hayat ve ölüm fitnesinden Sana sığınırım.” (Kütüb-i Sitte)“Allah’ım! Fayda vermeyen ilimden, katına yükselmeyen (kabul olunmayan) amelden, huzur bulmayan kalpten ve kulak verilmeyen duadan sana sığınırım.” (Taberani)“Lanetlik şeytandan Ulu Allah’a sığınırım. O tüm varlıkları hükmü altında tutar ve sınır¬sız derecede cömerttir.”El Ahzab Sûresi 56. ayet-i kerimede Allah-ü Teâlâ buyurmaktadır ki; “Gerçekten Allah ve melekleri Peygambere salât ederler, O’ nu överler. Ey iman edenler! Siz de O’nu övün ve O’na salât ve selam edin, O’ na gönülden teslim olun.”Allah’ım! Darlıktan ve üzüntüden sana sığınırım. Acizlikten ve tembellikten sana sığınırım. Korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım. Borcun sıkıntısından ve insanların baskısından sana sığınırım.” (Cem’ul Fevaid)

 

Cuma Günü Okunacak Hacet Duaları

Cuma günü 100 defa” “YA ALLAH” diye zikreden insanın bütün dilekleri kabul olur.

Cuma Günü Duaların Kabulü İçin Zikirler

Cuma Günü “YA VALİ” esmasını (1000) defa okuyan her işinde kolaylık görür.

Cuma günü “LA İLAHE İLLALAHÜ’L MELİKÜ’L HAKKU’L- MÜBİN” (200) defa zikreden Kişi Allah’tan ne isterse verilir.

Cuma gecesi “YA DARR” Esmasını (100) kere çekerse, düşmüş olduğu dertten kurtulur. Fakir ve düşkün kimseler buna devam etseler çok faydasını görürler.

Cuma Günü ” YA VELİYYÜ YA ALLAH” esmasını (1000) defa zikreden kişi her istediğine kavuşur.

Cuma namazından sonra 100 defa” YA GAFUR” İsmini okumaya devam eden kişi mağfirete nail olur ve şifa bulur.

Peygamberimiz , Bu Konuda Şöyle Buyuruyorlar:

Cuma günü bana çok salavat okuyun. Çünkü o gün okunan salavata melekler şahitlik eder. Cuma günü bana salavat okuyan kimse, daha salavatını bitirmeden o bana ulaştırılır. (Kütüb-i Sitte, 17/153-154), 

Bana salavat okuyan mü?mine melekler rahmet duası eder. Bu, mü?minin bana salavatı okuduğu müddetçe devam eder. Öyleyse kul bunu ister az yapsın ister çok... (Kütüb-i Sitte, 17/14) 

Salavatı mümkün olduğunca her gün okumalıyız: Fakat Efendimiz (sas), cuma günü için özel bir teklif sunuyor bizlere. Salavat getirdiğimizde ona bizzat kendilerinin mukabele edeceğini belirtiyor. Hayallerimizi öteler ötesine götürerek düşünmeye çalışalım; Efendimiz (sas)?e selam veriyoruz ve Efendimiz (sas) de bize bizzat ismimizle karşılık veriyor. Bu, muazzam bir mutluluk olsa gerek. Peki salavatı unutmamamız için ne yapmalı? Önce cuma günleri Efendimiz (sas)le randevu günümüz olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Bunun yanında bütün namazlarda tesbihatla beraber salavat okumayı da ihmal etmeyelim. Bir de, özellikle erkekler, cuma namazı için camiye giderken az ya da çok mutlaka yürüyoruz, camiye gidene kadar geçen süre ve namaz araları salavat okumamız için en mükemmel zamanlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri